Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

четвъртък, 4 август 2011 г.

Картички за специални случаи

Подаръците за специални случаи са сложно нещо, защото изискват най-малкото време за избора на подходяща идея, а също така и познания по отношение на символиката им. Например, малко хора знаят, че гривната, пазейки най-нежната част на женската ръка, се отъждествява с желание за близост, но може да се изтълкува и като желание за притежание. В модерния свят, в който живеем, все повече се налага практиката, празнуващият да подсказва от какво има нужда. Добре познати на всички гости по сватби и кръщенета, са списъците с подаръци, от които всеки си избира какво да купи, но при изобилието от стоки на пазара, остава съмнението дали изборът все пак ще бъде най-добрия по отношение на марка, технически характеристики и пр. подробности. Затова повечето гости напоследък предпочитат да дават пари в брой. За да не си личи колко са, хората ги слагат в плик. И така, всички дават на младоженците скучни бели пощенски пликове. За да запазя духа на празничното настроение и старовремския момент на изненадата, без които нито един празник не може, реших да оставя белия пощенски плик на пишещите писма хора или на онези институции, които всеки месец гордо и поверително в плик ни съобщават колко дължим за вода, ток и т.н., и да направя една картичка за специални случаи със специално отделение за банкнотите. Нещо средно между плик, картичка и портфейл.




За направата на една такава картичка са необходими:

лист картон 30х30см или две парчета 30х20см и 20х10см,
ножица,
макетно ножче,
лепило,
Изрязваме парче картон с размери 30х20см




Прегъваме изрязаното парче на три:




Остава да направим "леглото" за банкнотите, за което е необходимо описаното по-горе малко парче картон с размери 20х10см, по следния начин:




Най-напред премерваме ширината на банкнотата и с молив на гърба на парчето картон отбелязваме колко да са широки прорезите.



Ето така:




След като очертаем контурите на "леглото", където ще поставим банкнотата, изрязваме внимателно с макетно ножче, като предварително сме подсигурили твърда подложка, която да позволява плавно движение на острието на ножа - в противен случай се получават неприятни изкривявания.

Така подготвеното парче картон, намазваме с лепило, като внимаваме да оставим процепите не намазани - там където ще се прегънат за да задържат банкнотата.

Залепваме парчето в средната част на сгънатата на три картичка и изчакваме няколко минути, за да изсъхне лепилото.


Накрая получаваме една изненадващо приятна картичка:


Остава да пъхнем банкнотата/ банкнотите, да добавим подходящо за случая пожелание и гордо да поднесем нашия специален подарък.


Ако имате време и подходящи материали, може да добавите панделка или друга апликация.







С такава картичка можете да поднесете не само пари в брой, но и покана за театър например или лотариен билет, или ваучер за пазаруване, или билет за незабравимо пътуване, или каквото друго Ви хрумне.


И помнете, че емоцията прави празника незабравим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар