Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

понеделник, 8 август 2011 г.

Камъни с апликации

Снощи получих пратка от морето - две кутии пълни с камъни и миди. В предходна публикация стана дума как се "облича" камък. Когато камъните са предназначени за декорация, е желателно да са по-светли или бели, горе-долу еднакви по размери и форма. Апликациите за тези камъни обикновено са цветя, пеперуди, птички и други миниатюрни елементи. Добре стоят на масата в градината или на перваза на прозореца, както и просто изсипани в прозрачен съд. Намерените в планината или на брега камъни обаче, са по-различни и по-трудно намират своята дреха, тъй като много често са неповторими не само по форма, но и по цвят. На тях флоралните мотиви рядко им стоят добре. За да бъдат успешно пременени, трябва най-напред фона на мотивите от салфетката, да бъде съобразен с цвета на камъка, а самите мотиви да се открояват добре още на самата салфетка.

 И така моите гости от морето бяха различни по големина и цвят. Започнах да търся подходящите образи и не след дълго намерих "четирите сезона" - една салфетка, която в разгънато състояние представлява работещи селяни на фона на пейзаж през различните годишни времена. Започнах да търся съответствия между картините на салфетката и камъните.
Намазах повърхността на камъните с лепило, изчаках да попие, след което отново намазах с лепило и внимателно поставих избраните изрезки от горния пласт на салфетката. Така декорирани, камъните могат да бъдат добро допълнение към подарък. Тези вече биха стояли добре на библиотеката в хола или самостоятелно на бюрото Ви. Идеални са за подпиране на хартии, при отваряне на прозореца, когато става течение.

След като изсъхнат, отнемаме малко от блясъка на лепилото с шкурка, за да не стои изображението лъскаво като ваденка. При гладките камъни, това не е необходимо. Ако камъните са предназначени за влажни помещения или градинска украса е добре, апликациите да бъдат фиксирани с лак. В зависимост от повърхността на камъка - гладка или не, фиксираме апликацията с гланциращ или матиращ лак.

Когато нямате салфетки, можете да нарисувате камъните с бои за керамика или да използвате перманентен маркер. Така направих с едни дребосъци, част от които не са камъни, а парчета тухла, придобили овална форма под ударите на морските вълни. Намерих ги близо до един строеж на Созополския бряг. Каква изненада, ако мъж извади от джоба си малкото камъче и Ви го подари!

По подобен начин се декорират и миди, но лепенето на салфетката при тях е по-трудно, защото повърхността им не е "равнинна".

Засега само ще Ви дам да надникнете в торбичката, а украсяването на мидите ще оставим за някой следващ път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар