Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

събота, 6 август 2011 г.

Home run ideas... или още едно практично решение

Някога стените на едно помещение се боядисваха в един цвят. Рядко се срещаха по-смели комбинации. Някъде скуката се убиваше с ламперии, в най-дръзките случай с някое пано или фото-тапет. Всяко дете е драскало по стените или поне си е мечтало да го направи и винаги резултата е бил един и същ - здраво мъмрене и пребоядисване на "съсипаната" стена. В наши дни, нещата не стоят по-различно. Е, цветовете като чели са повече, но забраната за драскане по стените си остава, дори в детските стаи. Изправена пред избора на чисто черна стена в една от детските стаи, твърдо решена да открия компромисен вариант, доколкото може да бъде компромисно нещо в света на тийнейджърите, се спрях интуитивно на контраста - контраст детство и юношество, контраст между черно и всички останали цветове, контраст между гола стена и някакъв лозунг на бъдещето и ме осени идеята за боята, с която боядисват старите черни (някъде зелени) дъски в училищата. Между другото, те вече са на изчезване - в повечето училища дъските са бели и върху тях се пише с маркер, вместо с тебешир.

И така, идеята бе приета, боята закупена и стената боядисана шахматно в сиви и черни правоъгълници. Още щом изсъхна, върху нея се появиха първо любими комикс герои, после напомнящи съобщения, не след дълго лозунги и накрая дори нещо като дневник. Не след дълго дойде и очакваното "Хайде да боядисаме и още нещо!". Разбира се, боядисахме още много неща.
Започнахме с една стара маса, която и без друго се нуждаеше от освежаване. Тук е мястото да споделя малко технически подробности относно нанасянето на боята. Добре е след като изсъхне, равномерно да се втрие тебешир по боядисаната повърхност, след което да се избърше с мокра гъба. Ако не направите това, рискувате първото, което напишете върху черната повърхност, да си остане там завинаги, въпреки опитите да го изтриете, а и тебешира пише по-лесно върху боята, когато в нея вече има тебешир.

След масата, дойде ред и на един буркан. Не, не е просто хрумка, а необходимост. Трябваше да сложа на съхранение на тъмно пудра захар с мастикс. Мастиксът трябва да се съхранява на тъмно. И тъй като нямах подходяща кутия, реших да боядисам буркана.

Удобно е, не само защото осигурява съхранение на тъмно на някои продукти, но и защото позволява надписване на съдържанието върху боядисаната повърхност.









Ако решите да смените съдържанието на буркана, просто изтривате тебеширения надпис и пишете нов.

По този начин можете да боядисате не само стени и буркани, но и например поднос за сервиране или вратата на стар хладилник, където да оставяте напомнящи съобщения.

Можете да боядисате бутилки, сандъци, дори цели шкафове.

Идеята е добра и за саксии с разсад, за да не се налага да надписвате досадните малки табелчици с кое - какво е.


Такава боя има не само в черно. Има и магнитна боя за "черни" дъски, която обещава да е още по забавна, защото на нея могат да се лепят различни детски магнити и да се измислят много игри. Тук съм длъжна да предупредя обаче, че магнитната боя за стена не трябва да се поставя близо до детското креватче, заради магнитното влияние върху сърцето. Иначе няма проблем, да бъде използвана навсякъде другаде в къщата.


Самата боя можете да намерите във всеки магазин за бои или в по-малки разфасовки в магазините за художнически материали.


Ето как изглежда кутията:

2 коментара:

  1. Тук е толкова добре описано, че направо ми се иска да хукна за боя. От поне 2 години съм нагласила шишета, буркани и малки саксийки за боядисване, дето трябва да се и надписват. Никога нямаше да се сетя за тая боя. БЛАГОДАРЯ, Миленко!

    ОтговорИзтриване
  2. Скоро открих и магнитни тапети: http://magscapes.com/index.php/

    ОтговорИзтриване