Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 30 октомври 2011 г.

Halloween... или началото на зимата

Няколко дни след Димитровден, който бележи началото на зимата у нас, идва и Helloween. Всички го харесват най-вече заради децата. Тъй като не е български празник, така и не успявам да му обърна нужното внимание, а и за него има достатъчно информация навсякъде. Но стараейки се да зарадвам и улесня хората, които все пак му отделят от времето си, нахвърлях няколко неща, които могат да се доразвият като идеи за празника. На първо място е маскирането. Ако нямате идея за цял костюм, то поне една маска или шапка ще ви спаси. Поканите за карнавала могат да са ръчна изработка, изрязани от картон и във формата например на черепи, които се отварят подобно на картичка. Най-голямото забавление за децата са дребните сладки и тяхното правене. С рецепта за обикновен кекс, можете да направите много и малки кексчета, върху които да поставите бисквитка, подобно надгробен камък и да напишете нещо с течен шоколад.
Някъде из кулинарните сайтове ми попаднаха красиви рози, направени от черен шоколад, но тази идея е повече за професионални сладкари. Класическите тиквени фенери, могат да се заменят с хартиени, каквито намерих в едно старо списание. Освен лакомства, на Helloween могат да се разменят и дребни подаръчета. Кибритени кутии, облепени специално за случая със "страховити" картинки - вещици, черепи, паяци... Дребни лютиви бонбони, ключодържатели, карти за игра "Черен Петър", домино и др.
И накрая ми се иска да се върна към Димитровден. Според легендата, Димитър язди червен кон. Самият той има дълга бяла брада, от която се сипе сняг. Преди празника е задушница и се ходи на гробища. Почистват се гробовете на близки и роднини. Някъде се правят курбани. Освобождават се ратаите от служба и с преливането на първото вино започва зимата, и покоя на земята.

И тъй като времето тази година ми стигна единствено за есенната украса, оставям фенерите за някой друг път, а попадналите ми малки кратуни позлатих, подобно на златните орехи и в унисон със "златния октомври", които според мен подхождат именно на Димитровден и миризмата на печена тиква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар