Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 4 декември 2011 г.

Нейно Величество - Елхата

Всяка година вадим кутиите и откриваме старите забравени играчки. Проверяваме лампичките дали светят и започваме голямото суетене около Нейно Величество - Елхата. Започва голямото чудене каква точно да е украсата, а децата се изкушават да закичат всичко: от дървени играчки в комбинация с карирани панделки, хартиена украса в различни форми - звезди, фенери, и снежинки, до изящни стъклени украшения - топки, камбанки и шишарки.

Според старите поверия, на елхата трябва да има 12 специални играчки: Ангел, който да ни закриля; Птица, носеща радост; Риба - за благодат; Кошница с цветя - за добрите пожелания и Кошница с плодове - за щедрост; Сърце, което ще ни донесе любов; Къща - за подслон; Борова шишарка - за плодородие; Заек - за надежда; Роза - за привързаността на хората един към друг; Дядо Коледа - за доброжелателност; Чайник - за гостоприемство.
Да хапнем от вкусните гозби, да разтворим с любопитство късметите, да прочетем пожеланията от Коледните картички... Всичко това се случва около елхата. Напоследък често се използва украса в червено и златно. Тази година оранжевото излиза на мода, в комбинация със сребро. За семплата украса в два цвята, подходящите гирлянди и лампички също трябва да са едноцветни - например бели. Остават броени дни до Коледа и колкото по-рано украсите елхата, толкова повече ще ѝ се радват децата. В допълнение към избраната украса, тук-там по клонките може да се сложат малки късчета памук, както правеха бабите едно време. Не съм сигурна дали е всеобща традиция, но у дома всяка година на елхата задължително слагаме нова играчка. Остава да чакаме - някой да сложи и... подаръците! (ако сме били послушни ;))

Няма коментари:

Публикуване на коментар