Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 11 март 2012 г.

Великденски шапки за яйца

Яйцето е главен герой на Великден, особено в очите на малчуганите. Всяка година шарим яйцата по-различно от миналата година. Ако сме ги правили с лук, следващият път ще са мраморни. С пролетта преди година, дойде и една нова идея - шапки за яйца. Разбира се, че има и други идеи за похлупаци за яйца, но тези можете да направите и сами, без много умения.

Трябват ви само:
няколко шарени филцови листа формат А4
ножица, мъниста, копчета, игла и конец.
От един филцов лист А4 изрязвате 3 равнобедрени триъгълни парчета, като леко заобляте ъглите при основата. Филцът е идеален за направата на шапки, защото е лек и в същото време шапките стоят изправени. Ако използвате обикновен плат, върховете им ще клюмнат.

Филцови листа можете да намерите във всички магазини за художнически материали, както и в някои книжарници.

Останалите малки парчета филц използвах за да изрежа малки цветчета. Цветчетата очертах с помощта на малка формичка за сладки във формата на четирилистна детелина. После изрязах с ножицата. Всяко цветче зашивате за триъгълника, като в средата, вместо тичинки, слагате мънисто или копче. После сгъвате триъгълника с цветята навътре и му зашивате двете равни страни една за друга. С помощта на молив, избутвате върха на получения конус, така че да обърнете шапката с цветята навън.
По този начин шева остава от вътрешната страна. На върха на конуса можете да сложите още едно цвете или по-голямо мънисто. Използвах разноцветни дървени мъниста, които идеално паснаха на цветовете на филца.

Хубавото на тези шарени шапки е, че можете да ги използвате и за шапки за бутилки, дръжки на ножове, а децата им намират приложение и в света на куклите.










П.П. Ако все още се чудите как са изрязани триъгълниците, можете да погледнете тази снимка:
Като изрежете трите равнобедрени триъгълника в средата, ви остават точно две малки парчета - в двата края на листа, от които изрязвате цветя или просто малки кръгли точки, или каквото ви хрумне за апликации.

Триъгълниците се разчертават като свържете средата на едната дълга страна на листа с двете средни точки на двете половини на дългата страна.



Накрая остана да си представите и как шапките седят върху яйцата.

За да бъдат в тон, боядисахме няколко яйца на точки.

За да стоят изправени ги сложихме в малки саксийки, но може да се ползват и поставки за яйца.

Остана да потърсите рецептата за козунака.


Ако искате да зарадвате близките си с още подаръци, помислете дали да не съберете всички цветни идеи в една голяма кошница, пълна с изненади от бабите за внуците или от внуците за бабите.




Великден е още един повод с малко, да дарите много радост. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар