Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

петък, 13 април 2012 г.

Илюстрации за великденски яйца

Светъл празник е Великден. В началото са боядисвани само червени яйца. По-късно са започнали да ги рисуват и изписват. Днес освен с восък, лук и други познати от едно време техники за разкрасяване на яйцата, се появяват цели комплекти за великденско рисуване.
Попаднах на такава "играчка" съвсем случайно в един детски магазин, тъкмо когато си мислех, че тази година ще ми се наложи да повторя някой от добре познатите стари методи. Комплекта съдържа три, подобни на черупки полусфери, с шаблони на различни великденски мотиви, в които се слагат яйцата.




Внимателно придържайки яйцето неподвижно в шаблона, очертаваме фигурата. След като свалим шаблона, може да оцветим и добавим още подходящи великденски орнаменти. Резултатът е красива фигура, без следи от лепенки и определено предизвиква въпроси като "Ама това как го направи?"
Орнаментите са отличен начин да отклониш вниманието от несполучливите бои. Тази година наистина цветовете не се получиха толкова ярки, колкото друг път. Но затова пък кокошките и зайците са като илюстрации от детска книжка с приказки.



Червен, червен Великден,
Зайци и пилета в кошница,
Събирайте се, дечица,
да ви даря по яйце.
Който от вас превари,
бияча ще вземе.

Остава да видим кой ще е победителят - заека или пилето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар