Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

петък, 8 юни 2012 г.

Картички с български шевици

В желанието си да добавя някакъв народен български елемент в картичката, предназначена за близки и роднини в чужбина, в чийто живот за съжаление народното творчество вече все по-рядко се среща, опитах да комбинирам акварелни петна със схема на шевица.





Избрах шевици от Елхово, защото те са най-колоритни, почти нямат преобладаващ цвят, т.е. може спокойно да се комбинират всички цветове. Схемата на шевицата прекопирах предварително с молив на оризова хартия, но може да се използва и паус. Прекопираната схема се обръща и се повтаря с натискане, така че молива да се отпечата върху хартията на картичката.

После рисувате мотивите с акварел, като всеки елемент трябва да е една идея по-блед, отколкото на обикновена рисунка, за да може като повторите схемата на шевицата с мастило, тя да изпъква, а акварелните мотиви да бъдат като фон.







И както е било при сътворяването на везбата от неуморните ръце на българката, така и тази картичка се превърна в духовна наслада, създадена с любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар