Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

петък, 22 юни 2012 г.

Свещ от пчелен восък

Преди да започнат да събират мед, пчелите правят много восъчни кутийки и така, докато стане цяла пита. В кошерите мястото за питите е ограничено и понякога пчелите-работнички правят кутийки и извън него.

Днес, докато гостувахме на нашия дядо, присъствахме на отварянето на един от кошерите, за да подменим една от питите. Готовата сложихме на младия рояк, като ѝ обрахме допълнителните малки пити, които пчелите бяха направили.

Ето една от тях. Все още в нея няма мед. Затова ми се стори подходяща, за да направя от нея свещ.







Намерихме канап и от три равни отрязъка оплетох плитка, която да послужи за фитил на свещта.

Тъй като никога не съм правила свещи, нямах представа дали не трябва предварително да намажа фитила с олио или някакво масло, затова и не го намазах с нищо.

Около канапа навих восъчната пита, подобно на кърпа около клечка. После заравних долния край на свещта, за да стои изправена.

За да тръгне по-бързо пламъка, все пак се осмелихме да натопим края на фитила в олио.







Пламъкът гори бавно и неочаквано за мен, не гори като факла. Не мирише, т.е. не отделя някаква особена миризма, така че може да се пали навсякъде.

Пчелният восък е мек, така че свещта може да се моделира в различни форми.

Следващият път ще се опитам да направя свещи във формата на речни камъни.

Очаквайте продължение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар